INSTRUMENTER
Jeg har noen mini-trompeter til utlån til nye elever fram til dere får skaffet egne instrumenter.
For de yngste elevene anbefaler jeg mini-trompet (pocket-trompet). Det finnes mange modeller og produsenter, min favoritt til barn er Carol Brass mini pocket trompet. Den kan blant annet kjøpes hos Brassnor.no på Karmøy.
Etter som man blir eldre og kroppen vokser kan pocket-trompeten byttes ut med en kornett. Pocket-trompeter og kornetter er kortere og gir derfor en bedre ergonomi.
Ta kontakt med meg før dere kjøper instrument. Jeg kan være med og prøve trompeter for dere, eller anbefale spesielle modeller.
PUST OG TONALISERING
Det er en rekke leker og utstyr som kan gjøre pustetrening og tonaliseringsøving morsommere og mer effektiv. Noen må kjøpes på faghandel, andre finner man i lekebutikken. Blant annet har Musikk-miljø i Bergen et godt utvalg av pustetrenere og andre verktøy.
Pustetrenere er personlig utstyr, og jeg kan ikke låne ut dette av smittevernhensyn.
Jeg anbefaler at dere kjøper inn disse tingene:
Breath builder eller Flow ball. En flow ball består av en «pipe» av plast og en isoporball, og er en morsom måte å trene jevn og konstant luftstrøm.
Short Cut til trompet fra Jo-Ral. Dette er et godt alternativ til de hjemmelagde "tutene" av hageslange og kjøkkentrakt. Disse kan også 3D-printes. Jeg har oppskrift om dere ønsker å 3D-printe selv.
Vindmølle. Vindmøller er ofte i salg på lekebutikker, bokhandler og Europris rundt 17.mai. Disse trener presis og rask luftstrøm.
RENGJØRING, OLJER OG BØYLEFETT
For å holde instrumentet rent trenger dere børster til å rengjøre trompeten innvendig. Dette kan kjøpes på din lokale instrumentbutikk. I tillegg anbefaler jeg å kjøpe en Hydro-Jet slange som kan kobles til dusjen, det gjør rengjøringen til en lek. Hydro-Jet slange kan kjøpes på BrassNor.no.
Etter at instrumentet er vasket må det smøres. Da behøver dere ventilolje og bøylefett (spør gjerne etter på bøylefett på flaske, det er enklere å bruke).
Jeg holder "vaskekurs" for nye foreldre en gang i året, men dere kan også se på instruksjonsvideoen som ligger her for å friske opp ferdighetene.
Her er noen enkle tips for å ta godt vare på instrumentet så det varer lenge.
Hver dag:
Tøm vann fra vannklaffene og tørk gjennom munnstykket og munnrøret med en lead pipe swab, et sammenvridd tørkepapir eller en munnstykkebørste.
Ukentlig:
Smør ventilene minst én gang i uka. For eksempel kan dere lage en rutine på at dere alltid smører ventilene før spilletimen.
Hvert halvår (eller oftere!):
Vask instrumentet i vann. Kulturskolen i Asker har laget videoen under. Den viser hvordan man skal vaske instrumentet, og hva slags utstyr du trenger for å få det til. Dere kan også spørre om hjelp på spilletimen. Jeg pleier å sette av tid hvert år til å lære bort og repetere vasking.
STATIVER
Etter hvert vil dere trenge notestativ og instrumentstativ. Notestativer finnes i mange farger og varianter, oppsøk den lokale instrumentbutikken eller spør meg om råd før dere kjøper.
For de eldre elevene er det fint å ha et instrumentstativ også, slik at instrumentet kan stå fremme på gulvet mellom øvingene. Jeg anbefaler K&M sitt trompetstativ med 5 ben. Dette passer til kornetter og "vanlige" trompeter.